Francuski Makaroni

jm-wedding04

Sa Stylisticom su konačno i kod nas dostupni, domaći, kremasti, glamurozni, francuski makaroni, za Vaša slavlja! Dozvolite da Vam predstavimo tradicionalni francuski specijalitet, živih boja i raznolikih ukusa.

Vezuje se za ime porodice Ladure, koja je krajem 19.veka postavila nove standarde u poslastičarstvu i ugostiteljstvu. Čuveni Ladure makaron (vazdušast kolač sličan puslicama) sačinjavaju dva okrugla kolačića spojena finim kremom. Pravilo je da se čuvaju 48 sati pre posluženja. Kao i makaroni, i svaki lep trenutak u životu ima svoju boju i svoj ukus, podjednako očaravajuć i zavodljiv. Potrudite se da ih bude što više, jer najlepši su kad su zajedno i grade veliku i lepu tortu od makarona. (izvor:časopis Reci Da, broj 17).

  • 110g belanaca na sobnoj temperaturi.
  • 1 ravna kafena kašika belanca u prahu;
  • 100g bademovog brašna (Ukoliko ga nema na tržištu, mikserom za mlevenje kafe usitniti blanširane bademe, pa ih prosejati da biste dobili praškasu bademovu smesu za kolač – alternativno, koristite što sitnije klasično samlevene bademe bez ljuspe).
  • 200g prah šećera
  • 50g kristal šećera.

 

Priprema:

Prah šećer i bademovo brašno izblendirati kratko, da bi se sastojci dodatno usitnili i bolje sjedinili (slika 1).

Staviti u posudu sveže belance i belanac u prahu i mutiti mikserom, srednjom brzinom, dok se ne dobije penasta smesa (slika 2).

Dodati kristal šećer i mutiti najvećom brzinom. Po želji dodajte prehrambenu boju (gel ili prah) do željene nijanse. (slika 3).

Dodati smesu badema i prah šećera. Mutiti varjačom dok se ne dobije glatka smesa (slika 4).

Malu količinu gotove smese staviti na tacnu. Ako se masa lagano razlije po tacni, smesa je spremna. (slika 5).

Kesu napuniti filom i formirati krugove prečnika 3,5cm. Koristite nastavak za špric 11mm (slika 6).

Tepsiju sa makaronima lupiti rukom sa donje strane, više puta da bi izašli mehurići vazduha (koji u suprotnom dovode do pucanja makarona) (slika 7).

Makarone ostaviti da se suše sat vremena na sobnoj temperaturi.

Makarone staviti da se peku na poleđini pleha, oko 20min na 140 stepeni, u zavisnosti od rerne. Nakon 15min proveriti da li ostaje lepljiv trag kada podignete makarone. Po potrebi produžiti pečenje još par minuta.

Pečene makarone ostaviti da se ohlade 15min, skinuti ih sa pek papira i filovati po želji.

 

Možete ih filovati marmeladom, Nutelom, ganache kremom..Ovom prilikom smo koristili gnache krem sa brusnicama: 250ml slatke pavlake ugrejati do tačke ključanja, skloniti sa ringle pa dodati 250g izlomljene bele čokolade za kuvanje i mešati dok se čokolada ne istopi i počne da se steže. Dodati 100g izblendiranih kandiranih brusnica. Ohladiti krem i filovati makarone.